CHI NENG QIGONG

IN BALANS EN VITAAL MET CHI NENG QIGONG

Qigong is de beheersing van de levensenergie ter bevordering van de harmonie tussen lichaam en geest.

Chi Neng Qigong  is een zeer effectieve Chinese bewegingsleer.  De eenvoudige oefeningen stimuleren de doorstroom van energie (Qi) en maken je lichaam ontspannen en krachtig. Je leert je eigen energie te beheren op alle levensgebieden; fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel (zie: www.chineng.nl).

Je voert in een geconcentreerde  staat eenvoudige rustige bewegingen uit die je in een staat van mindfulness brengen.

Tijdens de oefeningen worden de gewrichten niet belast. Je beweegt vanuit ontspanning, forceert niet.  Op een milde manier verleg je je grenzen. Je onderzoekt  de onbegrensde ruimte van  je eigen lichaam en geest en alles om je heen.

Als je graag wil bewegen maar niet meer weet hoe dat kan zonder meer pijn of klachten te krijgen, dan leer je door deze oefeningen wat je nog wel kan en dat je dat nog kunt  ontwikkelen.

Het is een investering in jezelf, in je gezondheid (waarmee je  ziektekosten bespaart), het verbetert je kwaliteit van leven op alle levensterreinen. Je wordt er gewoon gelukkiger  van! En daarmee  doe je iets voor jezelf waar  je omgeving zeker profijt van zal hebben.

CHI NENG QIGONG,  PRAKTISCH:

 

Eerste les: 12 april 2013

Wekelijks (m.u.v. basisschoolvakanties) op vrijdag van 9.15- 10.45 (deur open om 9.00 uur).

Waar: Zenpunt, Nieuwe Gracht 86 zwart, 2011 NK Haarlem (www.zenpunt.nl ) Op loopafstand van het station.

Draag tijdens de lessen lekker zittende soepele kleding waarin je je niet druk maakt over een evt. dikke buik of andere hindernissen.

Neem een vestje of sjaal o.i.d. mee wat makkelijk aan of uit gaat, sloffen of dikke sokken, er mogen geen schoenen in de zaal.

Proefles: 5 euro

Serie van 10 lessen: 150 euro (Graag overleg wanneer dit een probleem is). Vooraf betalen op reknr: 4409556 tnv E.C. Bakker o.v.v chi neng en naam.

Losse lessen soms mogelijk  in overleg.

 

DE LESSEN

Tijdens de lessen leer je een aantal oefeningen en is er aandacht voor de theorie. De meeste oefeningen bestaan uit bewegingen waarbij je aandacht steeds van heel ver weg, naar heel diep naar binnen gaat.

In het begin zal  je aandacht vooral gaan naar het aanleren van de vorm, de fysieke beweging.  Als je de vorm eenmaal kent kan je je aandacht richten op de beweging in jezelf.

Na een aantal lessen ken je de oefeningen goed genoeg om zelf thuis mee te oefenen.

Er is een boekje met een CD  waarin je meer over Chi Neng kunt lezen en  waarmee je zelf thuis kunt oefenen:  ‘Chi Neng Qigong,  geïnspireerd en ontspannen leven’,  Patricia van Walstijn. Via mij te bestellen met korting of via www.chineng.nl )

Elke dag thuis oefenen is een kleine moeite en biedt veel resultaat.

Alleen oefenen is niet hetzelfde als in een groep oefenen.  Wanneer je in een groep oefent merk je dat het allemaal minder moeite kost, dat je veel meekrijgt door het gezamenlijke qi-veld. Je beweegt gemakkelijker, gaat makkelijk dieper en verder en leert sneller. Het is een fijne ervaring. Daarom is het fijn om regelmatig in een groep te oefenen wanneer je daartoe de mogelijkheid hebt.