CHI NENG QIGONG

IN BALANS EN VITAAL MET CHI NENG QIGONG

Qigong is de beheersing van de levensenergie ter bevordering van de harmonie tussen lichaam en geest.

Chi Neng (Zhineng) Qigong is een Chinese medische qigongvorm die over de hele wereld wordt beoefend. De oefeningen zijn bekend vanwege het krachtige effect op de gezondheid en geliefd door de eenvoudige sierlijke bewegingen. Beoefening stimuleert je energie (qi), zorgt voor rust in je hoofd en kracht in je lichaam. Het weldadige effect is merkbaar op elk vlak in je leven.

De oefeningen zijn een soort yoga en meditatie in één.

  • Met je aandacht volg je de bewegingen van je lichaam, steeds diep naar binnen en ver naar buiten in het universum. Je laat je meevoeren op het natuurlijke ritme, in liefdevolle verbinding, onderzoekend, open, zodat de qi kan stromen en helen. Hoofd, hart en buik komen in balans.
  • Je onderzoekt de onbegrensde ruimte en wijsheid van je eigen lichaam en geest en alles om je heen.
  • In het begin zal je aandacht vooral gaan naar het aanleren van de vorm, de fysieke beweging. Als je de vorm eenmaal kent kan je je aandacht richten op de beweging in jezelf.
  • Ben je in goede conditie dan helpt het je te focussen, effectiever te bewegen en je prestaties te verbeteren.
  • Heb je pijnklachten of bewegingsbeperkingen of ben je herstellend van ziekte, mentaal of fysiek, dan is het de ideale manier om weer in beweging te komen. Je beweegt in ontspanning en forceert niet, je versterkt je spieren zonder je gewrichten te belasten. Je masseert jezelf als het ware diep vanbinnen.
  • We oefenen altijd met een stoel bij de hand, voor wie liever even zit en sommige oefeningen worden op een stoel gedaan.

Kijk voor meer informatie op chineng.nl

In 2008, toen ik bijna 40 was deed ik voor het eerst mee met een les chi neng qigong. Ik had fibromyalgie en kon geen manier meer vinden om te blijven bewegen en mijn conditie op te bouwen. Maar tijdens deze eerste les werd er weer iets in mij wakker gemaakt, in mijn lichaam aangezet, een bewustzijn. De dagen daarna werkte dat door, ik bewoog anders en voelde me veel beter. Naast de wekelijkse lessen ging ik thuis oefenen en me in de theorie verdiepen. Het maakte me sterker, vrolijker, ik kon beter omgaan met alle stress.

Bij het Chineng Instituut ging ik workshops doen. Eerst nog niet met het idee voor het instructeursdiploma te gaan omdat ik het idee had dat ik dat met mijn lijf niet zou kunnen maar gaandeweg kon ik meer en meer. Wat  een ontdekking! Wat een ervaring! Niet denken aan wat er aan het eind van de weg ligt maar open en onderzoekend op pad gaan. Zo kwam ik weer thuis, thuis in mijn hart, thuis bij mezelf.

Naast de chi neng qigong heb ik nog een andere grote liefde die er ver van weg lijkt te staan maar  voor mij een tak is aan dezelfde boom: Arabische kalligrafie.

In 2013 heb ik bij het Chineng instituut het instructeursdiploma level 1 gehaald en ben ik  les gaan geven op verschillende plekken: o.a. bij sportschool Wu Dae, in de Janskliniek, bij verschillende dagverblijven voor o.a. mensen met ‘een haperend brein’ en ik geef privéles.

Ondertussen heb ik ook de level 2 opleiding gevolgd en ik oefen (bijna) elke dag.

 

Praktische informatie

Ervaring is niet nodig, iedereen is welkom.

Kleding: Draag lekker soepel zittende kleding waarin je je op je gemak voelt. Een vestje of sjaal, iets wat je makkelijk uit en aan kan doen is handig.

Schoenen: blote voeten, dikke sokken, sloffen, sneakers, doe aan wat je fijn vindt.

Als je beperkingen hebt of fysieke klachten of er iets speciaals is waar ik rekening mee moet houden, laat je me dat dan voor de les weten?

Privé lessen

Neem contact met me op voor meer informatie
of bel: 06 460 960 42.

 

Wanneer en Waar?

Sportschool Wu Dae Balistraat 4, 2022 XZ Haarlem

Elke donderdagochtend van 9.30 uur – 10.45 uur (ook in de schoolvakanties)

zie voor meer info: Sportcentrum Wu Dae

 

Hart Haarlem, Kleine Houtweg 18, 2012 CH Haarlem

Elke maandagavond van 19.00 – 20.15 uur (niet in de schoolvakanties)

zie voor meer info: Hart Haarlem

 Op beide locaties kan je elk gewenst moment instappen.

Alle info op een rij

Evelien Gargasch Bakker

KvK nummer 83235779

M: 06 46096042

www.chi-nenghaarlem.nl

Sportcentrum Wu Dae

Balistraat 4

2022 XZ Haarlem

do: 9.30 – 10.45 uur

Hart Haarlem

Kleine Houtweg 18

2012 CH Haarlem

ma: 19.00 – 20.15 uur

You cannot copy content of this page.